Regidoria: Serveis a les Persones
Regidora: Desirée Arasa i Jiménez
E-mail: darasa@sarriadeter.cat
Professionals:
Miriam Lanzas - Treballadora Social Montse Illa - Educadora Social Susanna Vila - Administrativa
Edifici Ajuntament
C/ Major 71-73
Tel. 972 170 211 - Ext. 7
E-mail: serveissocials@sarriadeter.cat
BEQUES CASAL MUNICIPAL 2020
► BASES DE LA CONVOCATÒRIA D’AJUTS MUNICIPALS PER AL CASAL MUNICIPAL D’ESTIU 2020 PER A INFANTS I JOVES DE SARRIÀ DE TER
► SOL·LICITUD D’AJUT PER EL CASAL MUNICIPAL DE SARRIÀ DE TER
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
L'Àrea Bàsica de Serveis Socials de Sarrià de Ter atén a tota la població de dret del municipi a través del seu EBASP (Equip Bàsic d'Atenció Social Primària).
Tanmateix es contempla en caràcter ordinari l’atenció a individus que per les seves característiques no estiguin en el padró del municipi però s’hi trobin presents (transeünts, col·lectius desplaçats temporalment...).
En les nostres actuacions tant assistencials com educatives i preventives, les tècniques que utilitzem són les comunes en qualsevol intervenció social (observació, anàlisi de la informació, entrevistes individuals, familiars o grupals si s’escau).
Està demostrat que una bona política d'actuació és aquella que dona resposta a les necessitats i demandes dels propis usuaris. Per tant, és evident que s'ha de donar un coneixement d'aquest servei específic cap aquest col·lectiu, buscant vies d'aproximació perquè aquest contacte no sigui dificultós o inaccessible i eliminar els impediments de desconeixement, físic o d'inseguretat… perquè aquesta relació sigui positiva (idea d'aproximar serveis socials al ciutadans i no a la inversa).
Parlem d'un municipi on hi trobem diferents iniciatives socials (siguin públiques o privades) per tant, s'han de tenir present davant de qualsevol actuació.
Sovint ens adonem que la manca d'informació entre els mateixos professionals fa que es dupliquen tasques o simplement treballem uns objectius comuns sense posar-los en consens amb altres agents del mateix camp, i això fa que a vegades els resultats no acabin de ser de tot satisfactoris.
Per tant, optem per un model de transversalitat, de coordinació directa i real per així rentabilitzar recursos i esforços.
L'èxit de qualsevol intervenció rau en valorar les iniciatives (individuals i col·lectives) dels membres participants. És difícil potenciar accions educatives i de participació si deixem de banda els interessos propis dels protagonistes, per tant s'ha de treballar per implicar-los en el procés des de la base. A partint de la idea que els serveis socials pot fer un acompanyament i un reforç a les seves propostes.
Alhora s'han de buscar espais i vies de comunicació per tal de canalitzar aquestes demandes i oferir una resposta clara, positivitzant les iniciatives que puguin sorgir.