Notícies

Notícies


Ara fa gairebé dos anys es va realitzar al nostre municipi el primer Procés Participatiu a gran escala. Com sempre que es fa quelcom nou, va tenir grans virtuts i defectes, crítiques positives i  negatives, gent que va quedar molt satisfeta i també d’indignada. En tot cas, el temps i els fets són els que perduren més enllà de les paraules i les sensacions inicials, per la qual cosa es bo fer un exercici de reflexió objectiva del que ha donat de si aquell procés en els darrers dos anys.

El projecte guanyador a la modalitat A, la que comptava inicialment amb 200.000 € va ser la “Rehabilitació, Modificació i Adaptació del Centre Parroquial de Sarrià de Dalt”. En el cas de la Modalitat “B”, dotada amb 50.000 €, la “Remodelació dels Parcs Infantils de la Plaça Salvador Genís, de la Plaça Emilia Xargay i del Parc de la Cooperativa”.

Per darrera van quedar a la categoria “A” la creació d’una “Pista Polivalent coberta a la zona de Sarrià de Dalt”, el “Condicionament dels vestidors del Pavelló Esportiu”, la “Reforma del Camp d’Esports” i l’ ”Ampliació de la Llar d’Infants”. En la modalitat “B”, la “Rehabilitació dels Edificis d’Interès Local del Masó i el Porxo”, el “Condicionament de l’Espai Cultural ATV”, la “Creació d’un Espai Jove” i el “Trasllat dels estudis de Radio Sarrià a una Planta Baixa”. Dins la modalitat “A” hi havia un altre projecte de Pista Polivalent, en aquest cas situant-la a la zona del Pla de l’Horta. De fet, si sumem els vots de les dues opcions de Pista Coberta, va ser de llarg l’opció més votada. Al anar per separat, van quedar segona i tercera respectivament.

En el seu moment, des de l’Ajuntament ja vam agafar el compromís de tenir com a full de ruta d’inversions totes les propostes presentades. Òbviament hi havia el compromís de tirar endavant de forma immediata els dos projectes guanyadors, però el vam ampliar a fer realitat tot el que ens fos possible de la llista de 10 idees. És bo, doncs, veure l’estat de la qüestió.

Començant pel més fàcil, en pocs mesos es va fer realitat el Projecte “B” guanyador. L’obtenció dels permisos i documentació necessària per fer la remodelació de parcs va ser molt senzilla, i només va caldre escollir els elements, comprar-los i esperar que arribessin per a ser instal·lats. I així es va fer.

Molt diferent ha estat el camí del Projecte “A” guanyador. Des de bon principi s’han hagut d’anar superant un munt d’obstacles que han fet que l’inici de les obres s’hagi retardat fins aquest 2018, gairebé dos anys després i molt lluny del que preveiem amb el Procés Participatiu. Segurament, legalment l’Ajuntament podria haver desestimat el Projecte al llarg d’aquest temps, doncs ni econòmicament ni a nivell de terminis d’execució complia amb la normativa del propi Procés Participatiu. Però d’una banda va ser l’opció més votada i la demanda dels ciutadans amb més suport. I de l’altra, donat el nostre compromís de tirar endavant el màxim de projectes possible dels presentats, i no només el guanyador, no hagués tingut cap sentit deixar-ne aquest a fora. No hi ha cap entitat o votant que pugui sentir-se perjudicat, doncs finalment totes les propostes presentades han tirat endavant.

Intentant fer un resum del que s’ha anat fent al llarg d’aquests més de 20 mesos cal explicar que un cop escollit com guanyador, la Comissió de Seguiment del Procés Participatiu es va reunir amb els promotors de la idea per definir el que es volia fer. Es van fer les visites tècniques a l’edifici i es va comprovar que tot i que no estava molt afectat per defectes d’origen, si  que segurament no hi hauria prou amb els 200.000 € previstos. A partir d’aquí, d’una banda es va demanar un primer Projecte Arquitectònic al Consell Comarcal, que va trigar ja uns mesos a estar realitzat. De l’altra, es van buscar fons econòmics per poder cobrir tots els treballs. Finalment va ser la Diputació de Girona qui va comprometre’s a cobrir una part de la inversió. Vam poder pujar una mica des de l’Ajuntament gràcies a la bona tasca econòmica dels darrers exercicis, que ha permès anar acumulant romanent, i es van poder reunir 350.000 €.

Posteriorment va caldre reunir-se amb el propietari de l’edifici, el Bisbat de Girona. Hi havia un acord de cessió d’espais pel municipi, però el vam voler renegociar per aconseguir una rendibilització profitosa de la inversió. Després d’unes quantes setmanes més, es va arribar a un nou acord de cessió per 60 anys, fins 2078. De fet, s’ha signat oficialment aquest gener de 2018.

Un cop superat tot això va arribar el primer projecte. La proposta era ambiciosa, de més de 2.000.000 € en 5 fases diferents. Es va tornar a reunir la Comissió de Seguiment, es va presentar als promotors del projecte, es va discutir que fer i que no, i es van proposar els canvis necessaris per escoltar les demandes de tothom. Tot aquest procés es va allargar unes setmanes més.

Un cop decidit que fer amb el pressupost que es comptava, es va encarregar la redacció del projecte definitiu d’execució d’obra. Això es va allargar durant uns quants mesos més. Arribat a les nostres mans, nova ronda de reunions amb totes les parts afectades, algunes correccions i vam entrar a la part burocràtica de permisos, llicències, decrets... Finalment va poder sortir a concurs la contractació d’una empresa que tirés endavant el projecte. I un cop planificat amb ells el que s’ha de fer, finalment comencen les obres gairebé dos anys després d’haver iniciat els tràmits.

Paral·lelament hem estat treballant en la resta de projectes per veure’n la viabilitat econòmica i la necessitat real de cadascun.

Pel que fa als de la modalitat “B” s’han fet diferents intervencions en l’Edifici Masó i està previst en breu la instal·lació d’uns lavabos a el Porxo. En tots dos edificis es continuaran fent millores. També s’ha complert la “Creació d’un Espai Jove” al costat de la Biblioteca (el que era Centre de Visitants del Gironès), que a més compta amb un nou tècnic de joventut que ja fa setmanes que treballa amb els joves de Sarrià de Ter. En els propers mesos s’avançarà en consolidar l’espai i les activitats. De moment no s’ha fet cap pas pel “Condicionament de l’Espai Cultural ATV” ni pel “Trasllat dels estudis de Radio Sarrià a una Planta Baixa”. 

A a la categoria “A” les inversions eren més grans, necessitaven projectes i concursos, i tot plegat també s’ha alentit més del que haguéssim desitjat. Però finalment s’ha aprofitat el trasllat de la Pista de Sarrià de Dalt en motiu de l’ampliació de la Piscina Municipal per tal de fer una primera fase del que ha de ser la creació d’una “Pista Polivalent coberta a la zona de Sarrià de Dalt”. En aquests moments s’està estudiant quina és la forma més eficaç i eficient d’efectuar el tancament. Però ja es deixarà tot preparat per a fer-ho. També s’està ja executant el projecte de finalització del Pavelló Municipal Esportiu, que òbviament ha inclòs el “Condicionament dels vestidors” entre altres millores. S’està fent també en aquests moments la “Reforma del Camp d’Esports” de La Rasa, que entre altres millores ha inclòs la sol·licitada coberta de la grada central. Queda pendent com a única proposta del Procés Participatiu en aquesta modalitat l’ ”Ampliació de la Llar d’Infants”. Entre altres motius, estem pendents de que el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya prengui una decisió sobre l’emplaçament del nou Institut d’Ensenyament de Secundària que en principi s’hauria de fer al nostre municipi. Cal saber el lloc definitiu i la data en que entrarà en funcionament, doncs es preveu que ocuparia els terrenys on actualment hi està ubicada la Llar d’Infants. Un cop tinguem clar el que la Generalitat vol fer amb l’institut, podrem prendre decisions sobre la Llar d’Infants.

Per tant, amb dades objectives, podem dir que dos anys després d’haver-se fet el Procés Participatiu en que es van presentar 10 propostes el balanç és d’un 50 % dels projectes ja realitzats o realitzant-se; un 20 % dels projectes iniciats i amb previsió de realitzar-los completament els propers mesos. Un 10 % esperant la resposta d’una altra administració. I ens quedaria un 20 % de les propostes presentades en que no s’ha avançat. Cal dir, però, que correspondrien a les dues idees amb menys vots i menys recolzament durant el procés participatiu, i que en el cas de la Radio si que s’estan prioritzant diferents millores i condicionaments tècnics i de modernització per donar un pas de qualitat a l’emissora.

En resum, agrades o no com es va fer el Procés Participatiu, amb dades a la mà, el que és indiscutible és que ha tingut un balanç molt positiu pel nostre municipi i que ha permès en dos anys que  l’Ajuntament hagi pogut realitzar (o estigui realitzant) el 70 % dels desitjos expressats per les entitats i els veïns del poble. Tot, i cal també destacar-ho, possible perquè la bona gestió que s’ha fet de l’economia municipal ha pogut permetre tenir els diners que calien per tirar endavant tots aquests projectes.

 

Primera Fase de la nova Pista Polivalent de Sarrià de Dalt

Inici d'obres i ampliació de la Piscina Municipal

Nova Coberta a la grada central del Camp d'Esports de La Rasa

Obres de finalització del Pavelló Municipal d'Esports

Obres de Reforma i Adequació del Centre Cultural i Parroquial Mossén Domingo Casanelles

Informació sobre els Tres Parcs Infantils remodelats

 

Ajuntament de Sarrià de Ter
Carrer Major de Sarrià, 71
17840 Sarrià de Ter
Tel. 972 17 02 11
mail ajuntament@sarriadeter.cat

Escola Bressol "Confetti"
Carrer de Mossèn Cinto Verdaguer, 1
17840 Sarrià de Ter
Tel. 972 17 16 07
 

Biblioteca "Emília Xargay"
Plaça Catalunya, 1,
17840 Sarrià de Ter
Tel. 972 17 24 01
mail biblioteca@sarriadeter.cat

Centre Cívic la Cooperativa
Plaça Renaixença s/n
17840 Sarrià de Ter
Tel. 972 17 21 02
mail centrecivic@sarriadeter.cat
Image Map