Notícies

Notícies


Sarrià de Ter i Humana rubriquen un conveni per a la recollida selectiva de roba usada. Els recursos generats per la Fundació amb la gestió del tèxtil es destinen a programes de cooperació i ajuda social

Els veïns han dipositat als contenidors verds tres tones de roba usada en el que portem d’any. La gestió del tèxtil ajuda a protegir el medi ambient: la roba recollida al municipi evita l’emissió de nou tones de CO2.

Desembre de 2016. Humana Fundación Pueblo para Pueblo, organització que des del 1987 promou la protecció del medi ambient mitjançant la reutilització del tèxtil i duu a terme programes de cooperació a l’Àfrica, Amèrica Llatina i l’Àsia, i també d’ajuda local al territori més proper, i l’Ajuntament de Sarrià de Ter han signat un conveni per a la recollida selectiva de tèxtil usat al municipi. Aquest acord confirma la continuïtat de la col·laboració que el Consistori manté amb la Fundació des del 2000. El conveni té una durada de dos anys, prorrogable per períodes iguals.

És un servei gratuït per al municipi i significa un estalvi important en les despeses de recollida i eliminació de residus urbans. A Sarrià de Ter, la Fundació té instal·lats dos contenidors de color verd on la ciutadania hi diposita la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no utilitza i als quals Humana dóna una segona vida. Humana hi va recollir l’any passat 2.294 kg de tèxtil usat; enguany, de gener a novembre, la xifra ascendeix a 2.918 kg.

Els contenidors estan situats al c/ Francesc Cambó i c/ Josep Pallach. A Catalunya, Humana disposa de 1.450 contenidors que l’any passat van recollir 4.490 tones de tèxtil usat. A tot Espanya, la Fundació va recollir 16.800 tones.

Menys emissió de CO2. La reutilització i el reciclatge de tèxtil contribueixen a la protecció del medi ambient en reduir en part els residus generats per la ciutadania: cada kg de roba que es reutilitza i no és incinerat evita l’emissió de 3,169 kg de CO2, segons dades de la Comissió Europea. Les gairebé tres tones recollides l’any passat a Sarrià de Ter representen un estalvi de 9,2 tones de CO2 a l’atmosfera, cosa que el planeta agraeix.

Jerarquia de gestió de residus. Les peces dipositades als contenidors d'Humana tenen dues destinacions: el 97% es tracta a la planta de classificació de l'Ametlla del Vallès (Vallès Oriental) i la resta es ven a empreses de reciclatge. Les peces tractades a la planta es distribueixen així:

El 49% es prepara per a la reutilització: el 12,5% es destina a les botigues secondhand i el 36,5% es tracta de roba qualitat Àfrica que s’hi exporta per a ser venuda a preus baixos a comerciants locals, per a satisfer la demanda d'aquests països, impulsar-hi l'activitat econòmica local i generar-hi recursos per al desenvolupament.
El 38% del tèxtil classificat es destina a reciclat.
El 4%, a valorització energètica.
L’1,5% correspon a d’altres productes (plàstic, cartró, RAEE) que es destinen a reciclat.
El 7,5%, a tractament finalista (centre de tractament de residus).

La valorització de la roba com a motor de cooperació al desenvolupament. Tots els recursos generats amb l’activitat de recollida i valorització de la roba a Espanya es dediquen a la finalitat social de l’organització. En concret, entre el 2010 i el 2015 es van destinar 10,4 milions d’euros a projectes d’educació i agricultura a l’África, Amèrica Llatina i l’Àsia. A més, alguns d’aquests projectes han rebut fons procedents de la Unió Europea o de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID).

La Fundació duu a terme projectes d'ajuda social i sensibilització als municipis on està present, ja sigui en col·laboració directa amb l'ajuntament o amb entitats locals. Són una mostra del nostre compromís en revertir en la societat parteix dels recursos generats amb la gestió de la roba usada. Com a complement de la seva activitat de recollida, Humana organitza activitats de sensibilització, amb el títol de “Teixits Educatius”.

Botigues secondhand i moda sostenible. Humana promou la segona vida de la roba com a pilar de la moda sostenible: no hi ha peça més sostenible que la que ja està fabricada. La xarxa de botigues és essencial en aquesta tasca d’impuls de la reutilització. La Fundació té 42 establiments: 16 a Barcelona, 21 a Madrid, tres a Sevilla i dos a Granada.

Sobre Humana. Humana Fundación Pueblo para Pueblo és una organització que des del 1987 promou la protecció del medi ambient i duu a terme programes de cooperació a l’Àfrica, Amèrica Llatina i l’Àsia, i també d’ajuda social a Catalunya, gràcies als recursos obtinguts amb la gestió de tèxtil usat. L’organització disposa de 5.000 contenidors per a la recollida de roba i calçat a Espanya, 1.450 dels quals estan distribuïts a Catalunya gràcies als acords de col·laboració establerts amb prop de 200 ajuntaments i 200 entitats i empreses privades.

Humana disposa de 42 botigues de venda de roba de segona mà: a Barcelona (15 a la capital catalana i una a L’Hospitalet del Llobregat), Madrid (21), Sevilla (3) i Granada (2), que generen els recursos necessaris per al finançament dels programes de cooperació. La Fundació impulsa campanyes de sensibilització sobre la importància de la reutilització i el reciclatge del tèxtil per a la protecció del medi ambient i com a font de recursos per a la cooperació als països del Sud.

Humana compta amb 450 treballadors. La seu central és a l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental) i forma part de la Federació Humana People to People, que agrupa a organitzacions de 32 països.

Ajuntament de Sarrià de Ter
Carrer Major de Sarrià, 71
17840 Sarrià de Ter
Tel. 972 17 02 11
mail ajuntament@sarriadeter.cat

Escola Bressol "Confetti"
Carrer de Mossèn Cinto Verdaguer, 1
17840 Sarrià de Ter
Tel. 972 17 16 07
 

Biblioteca "Emília Xargay"
Plaça Catalunya, 1,
17840 Sarrià de Ter
Tel. 972 17 24 01
mail biblioteca@sarriadeter.cat

Centre Cívic la Cooperativa
Plaça Renaixença s/n
17840 Sarrià de Ter
Tel. 972 17 21 02
mail centrecivic@sarriadeter.cat
Image Map